Održane obuke „Skala za procenu funkcionalne efikasnosti korisnika“ u okviru projekta "Unapređenje sistema socijalne zaštite i priprema za ESF“

Ustanova za decu i mlade „Sremčica“, Zavod za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ u Kragujevcu, Dom za smeštaj odraslih lica „Blace“ u Trbunju, Dom za decu i lica ometena u razvoju „Dr Nikola Šumenković“ u Stamnici i Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju „Veternik“ u Novom Sadu – rezidencijalne su ustanove uključene u ovaj projekat. U sklopu aktivnosti na projektu predviđeno je i usavršavanje, te su zaposleni tokom aprila pohađali obuku za Primenu skale za procenu funkcionalne efiksanosti korisnika i određivanje potrebnog stepena podrške. Obukama je prisustvovalo više od 100 zaposlenih koje su osim stručnih radnika činili i stručni saradnici, saradnici i zdravstveno osoblje. Svi učesnici su primenjeno znanje prezentovali kroz konkretne primere iz svoje prakse.

Usavršavanje socijalnih radnika nastavljeno i tokom leta

U okviru istog projekta, "Unapređenje sistema socijalne zaštite i priprema za ESF“ – vrednog 2,3 miliona evra, koji finansira EU (IPA 2020) a kofinansira Vlada Republike Srbije, tokom jula i avgusta realizovano je pet obuka na temu „Mogućnost razvijanja usluge porodičnog smeštaja odraslih i starijih korisnika“. Obuke su organizovane u Pirotu, Sokobanji, Sremskoj Kamenici, Sremskoj Mitrovici i Beogradu i pohađalo ih je oko 100 stručnih radnika iz sistema socijalne zaštite: zaposlenih u centrima za socijalni rad, ustanovama socijalne zaštite i kod pružaoca usluga u zajednici, kao i predstavnici jedinica lokalne samouprave. Cilj usavršavanja je bio informisanje stručnih radnika o mogućnostima uspostavljanja i održanja usluge porodičnog smeštaja za odrasle i starije, kao i iniciranje izrade standarda za ovu uslugu.

Drugi set obuka - "Jačanje lokalnih kapaciteta za uspostavljanje usluge stanovanja uz podršku" – takođe je održana u pet lokalnih samouprava: Aleksincu, Beogradu, Novom Bečeju, Bogatiću i Sremskoj Kamenici. Učesnici su razmenili dragocena iskustva kada je reč o u uspostavljanju ove usluge, primeni postojećih standarda i rizika sa kojima se suočavaju u svom radu. Kroz rad u manjim grupama, učesnici su došli do zaključka o potrebi za izmenom postojećih standarda za pružanje ove usluge na način da oni budu u skladu sa potrebama korisnika.

Zajednički zaključak bio je da su ovakve obuke značajan resurs za sveobuhvatnu procenu korisnika i izradu plana podrške za korisnike koji se pripremaju da napuste rezidencijalni smeštaj i pređu na manje restriktivan oblik zaštite. Kontinuirane obuke zasposlenih u sistemu socijalne zaštite dragocene su za podizanje kvaliteta usluga koje pružaju korisnicima, kao i za razmenu iskustava na osnovu kojih se dolazi do dragocenih saznanja o potrebama korisnika i eventualnim promenama propisa i standarda kako bi se najugroženijim kategorijama stanovnika pomoć i usluge pružale na još bolji i efikasniji način. 

Projekat „Unapređenje sistema socijalne zaštite i pripreme za ESF” ima za cilj da podrži unapređenje efikasnosti politike socijalne inkluzije putem modernizacije sistema socijalne zaštite radi poboljšanja izvaninstitucionalne nege i savremenog pristupa kvalitetnim i održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici za najugroženije grupe stanovništva. Nosilac projekta je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, telo za ugovaranje Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.





Last updated: 21. Oktobar 2024. 13:15